Testujeme: Vitana Bez lepku Muffins
Vitana je česká společnost, která se specializuje především na dehydratované a předpřipravené potraviny a ochucovadla. Vitana jde s dobou, takže současné portfolio nezahrnuje jen dehydratované polévky, kořenící směsi nebo bujóny, ale najdete zde i nejrůznější směsi na vaření a pečení, a to včetně těch bezlepkových.
Vitana Bez lepku Muffins je sypká směs pro přípravu muffinů a jiných piškotových moučníků. Směs je přirozeně bezlepková, neobsahuje sóju a výsledné muffiny jsou krásně nadýchané a vláčné. Stačí přidat jen vodu a olej. Seženete ji ve všech dobrých lékárnách nebo zdravých výživách a běžná cena se pohybuje okolo 60 Kč.
Složení: cukr, bramborový škrob, sušená vejce, glukózový sirup, modifikovaný škrob E 1422, kokosový olej, kypřící látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), jedlá sůl, mléčný protein, aroma
Na přípravu budeme potřebovat:
- 280 g směsi Vitana Bez lepku Muffins
- 125 ml vody
- 80 ml oleje
Příprava:
Obsah sáčku vysypeme do mísy, přidáme vodu a olej a těsto vymícháme metličkou. Pečící košíčky nebo plechovou formu plníme do 3/4 připraveným těstem a pečeme cca 20 minut při 200 °C. Směs by měla vystačit na 10 muffinů.
Testování:
Nejprve jsem si přečetla návod a přichystala vše potřebné. Stále jsem nemohla uvěřit tomu, že jediné, co musím přidat je voda a olej. To bude rychlovka.
Plech jsem vyskládala deseti papírovými košíčky a vrhla se na přípravu těsta.
Směs na přípravu bezlepkových muffinů jsem vysypala do misky, přidala vodu a olej a těsto vymíchala metličkou. Musím přiznat, že už samotná sypká směs nádherně piškotově voněla. Úplně se mi začaly sbíhat sliny.
No a jelikož klasické muffiny se mi zdály strašně nudné a fádní, rozhodla jsem se, že do nich přimíchám mražené borůvky. Člověk míní, pán bůh mění. V mrazáku jsem našla jen velice úsporný zbytek borůvek (po Vaškově smoothie nájezdu), takže jsem byla nucena do těsta přimíchat i nějakou tu lesní směs. Těsto dostalo velice efektní zářivě fialovou barvu. Přiznávám, tohle v plánu nebylo.
Původně jsem chtěla nechat dva muffiny čisté, abychom je mohli porovnat s těmi borůvkovými, ale řekněme si to na rovinu - zapomněla jsem.
Těstem jsem naplnila papírové košíčky a dala je péct na 20 minut do předehřáté trouby. Překvapilo mě, že i když jsem do těsta přidala tolik ovoce, nevystačilo mi ani na deklarovaných deset košíčků. A to jsem těsto vyškrabávala málem až z paty a plnila do necelých 3/4.
Záhada desátého košíčku odhalena! Těsto stačí plnit do poloviny, maximálně do 2/3 košíčku, protože krásně vyběhne.
Výsledkem jsou na pohled zcela dokonalé muffiny s vláčným piškotovým těstem a křupavou "čepičkou". Domácí muffiny mi nikdy tak krásně nenaběhnou a chuťově jsou taky úplně někde jinde.
Vyhodnocení:
Myslím, že nejlepším hodnotitelem je v tomto ohledu Vašek. Docela jsem se bála, co na bezlepkové muffiny řekne, protože on na podobné vymoženosti moc není, ale překvapitě mu velice chutnaly a dokonce si hned běžel přidat. Druhý den byly muffiny stále hezky měkké a vláčné, ale těsto už mělo onu typickou "bezlepkovou" pachuť (kdo někdy zkoušel bezlepkové sušenky, ví, o čem mluvím), takže je doporučuji zkonzumovat ještě v den přípravy. Od této chvíle bude Vitana Bez lepku Muffins pravidelnou součástí naší domácnosti jako rychlá a chutná záchrana v případě nečekané návštěvy.
Galerie Obrázků
https://valeas.cz/raj-gastrosexualu/391-testujeme-vitana-bez-lepku-muffins/amp#sigProId03aeec6d67
Zanechat komentář
Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.