Random: Olomouc 2015

Random: Olomouc 2015
(Čtení tohoto článku zabere přibližně: 3 - 5 minut/y.)

Olomouc máme obecně moc rádi a vždy se tam rádi vracíme. Nemáme k tomu nějaký extra důvod, prostě se nám tam líbí a raz za čas si tam vyrazíme na prodloužený víkend. Krásné náměstí s orlojem je lemováno množstvím výborných hospod a restaurací. I shopaholici si zde přijdou na své, jsou zde minimálně tři větší obchodní centra a množství malých specializovaných obchůdků.

Ze všeho nejvíc však miluji jejich tamější ZOO, která má jako jediná volný výběh s roztomilými psouny a klokany. Psouni jsou tam úžasně ochočení, dojdou si pro jídlo téměř na dosah ruky a vrtí přitom srandovně ocásky. Kdyby ten malý přišel ještě blíž, čapnu ho a jede se mnou domů, fakticky!

Jestli nás čtete už nějakou dobu, jistě Vám musí být jasné, že jsme tam jeli především za jídlem. Dobré jídlo je hlavním důvodem všech našich výletů. Tentokrát jsme navštívili celkem tři restaurace, jednu cukrárnu a bistro, na necelé tři dny docela slušný výsledek. O recenze jsme Vás samozřejmě nemohli ochudit.

Cobra Restaurant:

Velmi příjemná restaurace v americkém stylu šedesátých let. Vše je perfektně sladěné, od jídelního lístku na dřevěném prkýnku až po barové stoličky ve tvaru skútrů a dobovou muziku. Zvenku by jste tipovali klasickou restaurací, ale vevnitř Vás čeká úplně jiný svět. Perfektní místo pro setkání s přáteli.

Vašek:

Steak "Nevada Smith"

250g vepřové krkovice, slanina, testované fazolové lusky s cibulkou, sázené vejce, dolárky s pikantní omáčkou

Dolárky mě doslova uchvátily - byly zcela jiné, než jsem kdy měl. Lehké, provzdušněné. Potěšilo také vajíčko ve tvaru srdíčka. Maso bylo na můj vkus více rare než médium, ale i tak výborné. Jediné, co bych vytknul, bylo kuchařovo solení - solil až moc.

Lea:

Steak "Motýlek"

250g kuřecích prsíček, restovaná slanina, cibulové kroužky, pepřová omáčka, hranolky

Na můj vkus možná trochu slanější, ale to je věc názoru, já obecně moc nesolím. Standardní jídlo za standardní cenu, byla jsem spokojená.


Hotel a restaurace Lafayette:

Maličká hotelová restaurace, která se však pyšní úžasnými kuchaři a velmi příjemným a ochotným personálem. Trochu dražší, ale za ty peníze ten gastrozážitek rozhodně stál.

Vašek:

Srnčí steak v hříbkovém lůžku s grilovanými liškami, ratatouille, bramborové pusinky

Maso výborné - už dlouho jsem neměl zvěřinu a tahle byla opravdu vynikající. Hříbky na kmínu s omáčkou skvěle podtrhly celkovou chuť.

Palačinka "Anastázie" (zmrzlina, ovoce, šlehačka, poleva, mandle)

Mňamka po hlavním jídle.

Lea:

Kachní prsa na pomerančích se závitky grilovaného lilku, plněnými chřestem a s bramborovými pusinkami

Jedním slovem - vynikající! Nadýchané domácí bramborové pusinky, výtečná kachna, skvělá sladko-kyselá pomerančová omáčka a zelený chřest. Takhle nějak si představuji dokonalost.

Palačinka "František" (ovoce, griotka, šlehačka, poleva)

Palačinka s griotkou po tak obrovské večeři? Trochu jsem přecenila své síly, v polovině jsem funěla jak blázen, ale nakonec jsem ji do sebe celou natlačila. Byla hodně sladká a těžká, ne moc ideální před spaním. Zklamala mě šlehačka že spreje.


Restaurace U nadporučíka Lukáše:

Restaurace, která nám po dni stráveném v ZOO konečně vyhovovala svou nabídkou jídel (je těžké nás něčím zaujmout). Velmi mě překvapily vysoké jídelní stoly i barové židličky v rámci jídelní části restaurace. Zajímavý zážitek.

Lea:

Hovězí guláš s vídeňskou cibulkou, houslový knedlík

Už jsem pár vynikajících gulášů měla a tento by se dal označit jako dobrý průměr. Maso se rozpadalo, ale byl trochu slanější než bych si představovala. Zaujala mě smažená cibulka místo čerstvé.

Vašek:

Domácí 200g hovězí burger s čedarem, slaninou a ledovým salátem, pikantní dresing, hranolky

Na první pohled famózní hamburger, který i výborně chutnal. Pikantní dresing byl i na mě až moc ostrý. Nevím, jak si toto mohl dát desetiletý klučina u vedlejšího stolu.


Caffe Opera:

Velmi příjemná cukrárno-kavárna v samém centru Galerie Šantovka. Zaujala nás především velkým výběrem zákusků a příjemným prostředím. Bylo tam pořád plno, což hovoří za vše.

Lea:

Schwarzwald zákusek, kiwi limonáda

Nadýchaný slaďoučký dezert s přelivem z kandovaných třešní a koktejlovou třešničkou navrch, to fakt můžu! Limonáda byla sice hodně sladká, ale zase autenticky chutnala po kiwi.

Vašek:

Cheesecake, borůvkový koktejl

Sladkou třešničku na konec jsme si po tak náročném dnu rozhodně zasloužili. Cheesecake byl určitě výbornou volbou. Borůvkový koktejl ve džbánku vypadal objemově větší, než ve skutečnosti byl. I možná proto mi tak chutnal.


Bageterie Galerie Moritz:

Rovnou přiznávám, že kdybychom neměli dvě hodiny volného času, asi bychom tam nezavítali. Je to typické bistro s poměrně dost malým výběrem, ale zato se zajímavými druhy zákusků.

Vašek:

Marcipánový dort, horká čokoláda

Marcipánový dort z pravého marcipánu. Moc dobrý a přitom nepřeslazený.

Lea:

Dort Stracciatella, horká čokoláda

Tak tento dortík byl opravdu vynikající - nadýchaný, jemný a sladký tak akorát. Jen bych mu asi nedala název Stracciatella, nevypadal na to. Mile mě překvapil jahodový přeliv, dodával celému dortu velmi svěží chuť. Asi je mezi zákazníky velmi oblíbený, ukořistila jsem poslední kousek.

Doufám, že se Vám náš dnešní gastro-foto článek líbil a mohu Vám slíbit jedno, rozhodně nebyl poslední. V galerii pak najdete pár dalších random fotek, které se nám již do článku nevešly.

Do kterého města se rádi vracíte Vy?

Galerie Obrázků

Leona

Manželka ajťáka, lékárnice a milovnice kosmetiky. Vražedná kombinace...

Internetová stránka: valeas.cz

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.