Testujeme: Nominal Směs na chléb rustikální

Testujeme: Nominal Směs na chléb rustikální
(Čtení tohoto článku zabere přibližně: 2 - 3 minut/y.)

Nominal je česká firma specializující se především na bezlepkové potraviny (cereální kaše, směsi na chleba a směsi na těsta). V minulosti jsem již pro Vás otestovala například jejich bezlepkové cereální kaše, dnes si spolu pro změnu zkusíme upéct rustikální chléb.

Nominal Směs na chléb rustikální seženete například v lékárnách nebo ve zdravých výživách a cena se pohybuje okolo 57 Kč.

Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, maniokový škrob, bramborové vločky, vláknina (lněná, jablečná), zahušťovadlo guarová mouka, cukr, sůl, maltodextrin, jablkový prášek, chlebové koření

Na přípravu chleba budeme potřebovat:

  • 500 g Směsi na chléb rustikální
  • 475 ml vlažné vody
  • 20 ml oleje
  • 15 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí

Příprava:

Všechny suroviny smícháme a řádně prohněteme. Dobře zpracované těsto necháme cca 5 minut odpočinout a pak jím naplníme důkladně vymazanou formu na pečení (cca do 3/5). Chléb necháme kynout cca 45 - 60 minut při teplotě 35 °C a chráníme před okoráním. Pečeme v předehřáté troubě 50 - 60 minut při 180 °C. Volíme spodní i horní ohřev.

Pokud se rozhodnete chléb uválet, tvarujte ho lehce naolejovanými dlaněmi, případně ho podsypte např. hladkou pohankovou moukou. Vytvarovaný váleček můžete rovněž obalit ve směsi semínek.

Testování:

Jako správná lékárnice jsem si recept důkladně přečetla a nakonec se rozhodla, že si stejně postup pozměním podle svého. Chleba z podobných směsí peču již několik let, takže mám zavedený postup, kterého se držím. Nemyslím si, že by to bylo na škodu.

Nejprve jsem si odměřila požadované množství vlažné vody, přidala do něj trochu cukru a nakonec sáček sušeného droždí. Docela mě překvapilo, že sáček s droždím není součástí balení, ale naštěstí mám vždy jeden pytlík v záloze. Příště si složení na krabici lépe prohlédnu.

Vzešlý kvásek, olej a mouku jsem smíchala a vypracovala hladké těsto. Díky vysokému obsahu vlákniny je těsto velice husté a špatně se zpracovává, takže jsem si poměrně dost mákla.

Výsledné těsto jsem nalila do řádně vymazané a moukou vysypané formy (nejraději používám formu alá "srnčí hřbet") a nechala hodinu kynout na topení.

Po sundání utěrky na mne vykoukl nádherně vykynutý bochník, který ještě lehce pracoval (jemně pukal a praskal, což bylo velice uklidňující). Vrch jsem potřela trochou vlažné vody, posypala kmínem (čím víc, tím líp) a dala na hodinku péct do předehřáté trouby.

Výsledkem byl trochu nižší, ale jinak velice povedený chléb s příjemnou, téměř až celozrnnou vůní.

Vyhodnocení:

Rustikální chléb má výraznou chlebovou chuť, hutnější těsto a lehce křupavou kůrku. Na můj vkus by mohl být lehce slanější a příště do něj určitě přidám kmín a nějaká semínka, ale jinak je chuťově opravdu moc dobrý. Těsto samotné je měkké a vláčné, chuťově velice podobné chlebům z celozrnné mouky.

No a jelikož tím pravým zátěžovým testem pro každou směs na přípravu chleba je vždy až druhý nebo třetí den, podíváme se spolu, jak rustikální chléb v tomto případě obstál. Druhý den byl chléb již na povrchu trochu tvrdší, ale těsto bylo stále ještě měkké a poměrně dost vláčné. Třetí den byl pak již celý chléb znatelně tvrdší, ale stále ještě jedlý. Určitě se tedy nemusíte bát, že si na něm za dva dny vyrazíte zub.

 

Leona

Manželka ajťáka, lékárnice a milovnice kosmetiky. Vražedná kombinace...

Internetová stránka: valeas.cz

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.