Testujeme: Vitana Bez lepku Muffins

Testujeme: Vitana Bez lepku Muffins

Vitana je česká společnost, která se specializuje především na dehydratované a předpřipravené potraviny a ochucovadla. Vitana jde s dobou, takže současné portfolio nezahrnuje jen dehydratované polévky, kořenící směsi nebo bujóny, ale najdete zde i nejrůznější směsi na vaření a pečení, a to včetně těch bezlepkových.

Vitana Bez lepku Muffins je sypká směs pro přípravu muffinů a jiných piškotových moučníků. Směs je přirozeně bezlepková, neobsahuje sóju a výsledné muffiny jsou krásně nadýchané a vláčné. Stačí přidat jen vodu a olej. Seženete ji ve všech dobrých lékárnách nebo zdravých výživách a běžná cena se pohybuje okolo 60 Kč

Složení: cukr, bramborový škrob, sušená vejce, glukózový sirup, modifikovaný škrob E 1422, kokosový olej, kypřící látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), jedlá sůl, mléčný protein, aroma

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 280 g směsi Vitana Bez lepku Muffins
  • 125 ml vody
  • 80 ml oleje

Příprava:

Obsah sáčku vysypeme do mísy, přidáme vodu a olej a těsto vymícháme metličkou. Pečící košíčky nebo plechovou formu plníme do 3/4 připraveným těstem a pečeme cca 20 minut při 200 °C. Směs by měla vystačit na 10 muffinů.

Testování:

Nejprve jsem si přečetla návod a přichystala vše potřebné. Stále jsem nemohla uvěřit tomu, že jediné, co musím přidat je voda a olej. To bude rychlovka.

Plech jsem vyskládala deseti papírovými košíčky a vrhla se na přípravu těsta.

Směs na přípravu bezlepkových muffinů jsem vysypala do misky, přidala vodu a olej a těsto vymíchala metličkou. Musím přiznat, že už samotná sypká směs nádherně piškotově voněla. Úplně se mi začaly sbíhat sliny.

No a jelikož klasické muffiny se mi zdály strašně nudné a fádní, rozhodla jsem se, že do nich přimíchám mražené borůvky. Člověk míní, pán bůh mění. V mrazáku jsem našla jen velice úsporný zbytek borůvek (po Vaškově smoothie nájezdu), takže jsem byla nucena do těsta přimíchat i nějakou tu lesní směs. Těsto dostalo velice efektní zářivě fialovou barvu. Přiznávám, tohle v plánu nebylo.

Původně jsem chtěla nechat dva muffiny čisté, abychom je mohli porovnat s těmi borůvkovými, ale řekněme si to na rovinu - zapomněla jsem.

Těstem jsem naplnila papírové košíčky a dala je péct na 20 minut do předehřáté trouby. Překvapilo mě, že i když jsem do těsta přidala tolik ovoce, nevystačilo mi ani na deklarovaných deset košíčků. A to jsem těsto vyškrabávala málem až z paty a plnila do necelých 3/4.

Záhada desátého košíčku odhalena! Těsto stačí plnit do poloviny, maximálně do 2/3 košíčku, protože krásně vyběhne.

Výsledkem jsou na pohled zcela dokonalé muffiny s vláčným piškotovým těstem a křupavou "čepičkou". Domácí muffiny mi nikdy tak krásně nenaběhnou a chuťově jsou taky úplně někde jinde.

Vyhodnocení:

Myslím, že nejlepším hodnotitelem je v tomto ohledu Vašek. Docela jsem se bála, co na bezlepkové muffiny řekne, protože on na podobné vymoženosti moc není, ale překvapitě mu velice chutnaly a dokonce si hned běžel přidat. Druhý den byly muffiny stále hezky měkké a vláčné, ale těsto už mělo onu typickou "bezlepkovou" pachuť (kdo někdy zkoušel bezlepkové sušenky, ví, o čem mluvím), takže je doporučuji zkonzumovat ještě v den přípravy. Od této chvíle bude Vitana Bez lepku Muffins pravidelnou součástí naší domácnosti jako rychlá a chutná záchrana v případě nečekané návštěvy.

 

Leona

Manželka ajťáka, lékárnice a milovnice kosmetiky. Vražedná kombinace...

Internetová stránka: valeas.cz